رتتوى با گوشت

اين خوراك يك خوراك گياهيست كه هر كس به سليقه خود مى‌تواند نوع مواد را تغيير دهد و آنچه را كه بيشتر دوست دارد جايگزين مواد اصلى بكند، چون دستور اصلى با كدو و بادمجان و گوجه و...تهيه مى‌شود.

من در تهيه اين خوراك غير از سبزيجات از 250 گرم گوشت چرخ شده و 1 عدد پياز متوسط (برگر مواد ميانى) هم استفاده كردم تا به اين ترتيب افرادى هم كه ميانه خوبى با سبزيجات به عنوان غذاى اصلى ندارند تمايل به خوردن آن پيدا كنند.

مواد لازم :

بادمجان حلقه شده

سيب زمينى حلقه شده

گوجه حلقه شده

گوجه نگينى خرد شده

آب ليمو

دارچين

نمك و فلفل قرمز

برگر فرم داده شده (مخلوط گوشت و پياز و نمك)

اندازه مواد بسته به نظر شماست.

طرز تهيه : فر را روى آخرين درجه روشن كنيد.

كف ظرف مخصوص غذا 2 قاشق روغن بريزيد و تمام ظرف را با آن چرب كنيد.

گوجه‌هاى نگينى خرد شده و كمى آب ليمو و نمك و دارچين را مخلوط كنيد و كف ظرف بريزيد. اگر گوجه ها آبدار نيستند تا حدود يك چهارم ليوان آب به گوجه‌ها اضافه كنيد.

حالا به سليقه خودتان مواد را بچينيد و يك برگر هم در ميان آنها قرار دهيد. مى‌توانيد از هويج و كدو هم استفاده كنيد.

اگر وسط ظرف خالى ماند اضافه مواد را بچينيد و كمى با برس روى مواد را روغن مايع بزنيد و نمك و فلفل بريزيد و ظرف را در اولين طبقه فر (قسمت پايين) گذاشته تا بپزد.

مدت زمان پخت 1 ساعت است و يا تا زمانى كه مواد تغيير رنگ داده و كاملا پخته باشد و آب گوجه هاى كف ظرف هم خيلى كم شده باشد.

ضمن پخت مى‌توانيد يكى دو بار ظرف را خارج كنيد و از آب گوجه‌ها روى مواد بريزيد كه هم خوشرنگ شود و هم خشك نباشد.

نكته : پياز برگر ها را نگينى خرد كنيد.

در صورت نبودن فر اين خوراك با تابه در دار روى اجاق گاز به راحتى تهيه مى‌شود.

اگر دارچين دوست نداريد از ادويه دلخواه استفاده كنيد.

فلافل هويج

فلافل يكى از خوراك‌هاى لذيذى است كه طرفداران زيادى دارد(به خصوص در ميان جنوبى‌ها) و معمولا با نخود تهيه مى‌شود. البته بعضى‌ها با لپه و باقالى هم درست مى‌كنند. ولى به طور كلى اكثر افراد با حبوبات مشكل دارند و از خوردن اين خوراكى لذيذ محروم هستند. اما اگر با اين دستور آن را تهيه كنند حتما لذت مى‌برند، چون با وجود اين كه با هويج درست مى‌شود، اما به خاطر ادويه‌ها و مواد ديگر طعمى شبيه فلافل را خواهند چشيد. اگر از هوبج كم شيرين استفاده كنيد حتما نتيجه بهتر مى‌شود.

مواد لازم:

هويج : 6 عدد متوسط

پياز : 1 عدد متوسط

سير : 4 حبه متوسط

تخم مرغ : 1 عدد كوچك

پودر تخم گشنيز : 1 قاشق چايخورى

ادويه كارى : 1 قاشق سوپخورى

زرد چوبه : 1 قاشق چايخورى

خمير وسط 1 نان باگت

نمك و فلفل قرمز

روغن براى سرخ كردن

طرز تهيه : هويج پوست گرفته و پياز و سير ها را ريز رنده مى‌كنيم. خمير نان باگت را هم ريز خرد كرده و با بقيه مواد به مخلوط اولى اضافه مى‌كنيم و كمى مخلوط مى‌كنيم تا مواد به خورد هم بروند. اگر مواد كمى شل بود كمى خمير نان اضافه كنيد. البته در حدى كه بتوانيد خمير را شكل دهيد در نهايت خمير كمى نرم است.

مى‌توانيد از دستگاه "فلافل زن" استفاده كنيد. ولى من از خمير به اندازه 1 گردوى درشت جدا كردم و در روغن داغ و با حرارت متوسط سرخ كردم.

اين خوراك بيشتر به صورت ساندويج خورده مى‌شود. 

نكته: تمام مراحل فوق را مى‌توانيد در غذاساز يا با تيغه گوشت كوب برقى انجام دهيد.


نان تافتون خانگى

آب گرم: يك و نيم ليوان

مايه خمير: 1 قاشق سوپخورى سرصاف

شكر: 1 قاشق مرباخورى

روغن: 3 قاشق سوپخورى

نمك: 1 قاشق چايخورى

آرد نانوايى (سبوس دار) : 2 تا 3 ليوان

سبوس گندم: مقدارى

مواد رومال: 1 قاشق آرد و كمى آب و كنجد

اين نان بسيار لطيف و سبك است و هضمش هم آسان. اين نان را در خانه درست كنيد و آن را با نان تافتون بيرون مقايسه كنيد و تفاوت را احساس كنيد. حتما از آرد نان تافتون مرغوب استفاده كنيد.

طرز تهيه: نصف ليوان آب گرم و شكر و مايه خمير را مخلوط كرده و 10 دقيقه بگذاريد تا پف كند.

در اين فاصله 2 ليوان آرد را به همراه نمك در ظرف مناسبى ريخته و وسطش را گود مى‌كنيم و روغن و آب گرم باقى مانده را مى‌ريزيم و با قاشق چوبى كم كم با آرد مخلوط مى‌كنيم تا مثل فرنى شود ( البته نه با همه آرد بلكه از اطراف گودى، آرد را به وسط برده و با آب مخلوط مى‌كنيم.)

مايه خمير آماده شده را هم روى اين مواد ريخته و با بقيه آرد خوب مخلوط مى‌كنيم. ممكن است آرد بيشترى نياز باشد پس كم كم اضافه مى‌كنيم و تا جايى آرد لازم است كه خمير كمى چسبندگى داشته باشد كه با ورز دادن كم تر مى‌شود.

10 دقيقه خمير را ورز دهيد و براى راحتى كارتان مرتب دستتان را در آرد زده و بيرون بياريد و خمير را ورز دهيد. اين روش كمك مى‌كند آرد زيادى به خمير اضافه نشود.

در ظرف مناسبى كه گنجايش 2 يا3 برابر شدن خمير را دارد كمى آرد بپاشيد و خمير جمع شده را روى آن گذاشته و روى خمير هم كمى آرد پاشيده و روى ظرف را با پلاستيك يا سيليفون پوشانده و در جاى گرم 1 ساعت استراحت دهيد تا 2 و حتى 3 برابر شود.

20 دقيقه قبل از گذاشتن نان در فر بايد فر را روى 200 درجه سانتى‌گراد روشن كنيد و 1 كاسه آب گرم كف فر بگذاريد.

كف ظرف پخت نان را سبوس بريزيد. توجه كنيد كه با انجام اين كار، ظرف نيازى به چرب كردن ندارد.

خمير آماده را به 2 قسمت تقسيم كنيد و هر قسمت را با كمك وردنه و پاشيدن كمى آرد خوب گرد كرده و در ظرف بگذاريد و حالا با كمك انگشتتان وسط خمير را محكم فشار داده تا حفره هايى ايجاد شود (مثل نانواها) و لبه‌هاى نان كمى بالاتر بيايد.

مواد رومال را هم لازم نيست از قبل بپزيد (من نپختم) فقط با هم مخلوط كنيد تا مثل فرنى شود. از مواد با پشت قاشق روى نان بماليد و كنجد بپاشيد و كمى فشار دهيد تا كنجد ها به خمير بچسبند.

نان ها را در طبقه وسط فر بگذاريد تا بپزد و تغيير رنگ كه داد آماده است : حدود 30 تا 40 دقيقه.

اگر دوست داريد رنگ نان تيره تر و يا برشته تر شود مثل من نان را كمى گريل كنيد.

بعد از پخت كمى روى نان را با آبپاش آب بپاشيد و يك پارچه روى آن بياندازيد و 10 دقيقه صبر كنيد.

حالا نان تافتون شما آماده خوردن است. بخوريد و لذت ببريد.


خوراك ماهى و سبزيجات سوخارى (بدون آرد و تخم مرغ)

در بيشتر دستورهاى غذايى براى سوخارى كردن از آرد سفيد و تخم مرغ و آرد سوخارى استفاده مى‌شود و مواد قبل از سوخارى شدن بايد خشك شود. اما در اين روش من از آرد سوخارى نان معمولى (لواش ، تافتون و...) استفاده كردم و مواد را هم خشك نكردم. يعنى كافيست سبزيجات پس از پخته شدن و كمى خنك شدن بلافاصله در آرد سوخارى غلطانده شده و سرخ شود.

ماهى را پس از شستن چند دقيقه در آبكش گذاشته تا آب اضافى آن خارج شود. سپس در آرد سوخارى غلطانده و سرخ شود.

چون نان‌ها را خيلى آسياب نكرديم و دانه‌ها كمى درشت است خوراك ما هم ظاهر بهتر و هم طعم بهترى پيدا مى‌كند.

براى اين خوراك من از فيله ماهى شوريده (نوعى ماهى جنوب) و هويج و سيب زمينى و گل كلم آبپزشده استفاده كردم و در ضمن به آرد سوخارى هيچ ادويه‌اى اضافه نكردم.

پيراشكى فلفلى و نان زيتون

مواد لازم:

آب : يك و نيم ليوان

مايه خمير : ۲ قاشق سوپخورى

شكر : ۲ قاشق سوپخورى

تخم مرغ : ۱ عدد (هم زده)

نمك : ۱ قاشق چايخورى

روغن : يك چهارم ليوان

آرد : به ميزان لازم

۱ زرده تخم + ۱ قاشق چايخورى روغن براى رومال نان و كنجد و سياه دانه

مواد ميانى : به دلخواه

طرز تهيه: در ظرفى نصف ليوان آب و شكر و مايه خمير را مخلوط كرده و مى‌گذاريم پف كند.

نمك و ۳ ليوان آرد را با هم مخلوط و يك بار الك مى‌كنيم.

در ظرفى مناسب آرد و نمك الك شده را ريخته و وسط آن را گود كرده و ۱ ليوان آب گرم و روغن و تخم مرغ را در اين گودى ريخته و كم كم با قاشق چوبى با آرد مخلوط مى‌‌كنيم و كمى صبر مى‌كنيم تا مايه خمير هم آماده شود. حالا مايه خمير را هم اضافه كرده و با بقيه مواد كم كم مخلوط مى‌كنيم.

ممكن است آرد بيشترى نياز باشد چون جنس آردها متفاوت است ولى آرد را كم كم اضافه كنيد تا در آخر خمير نرم و لطيفى داشته باشيد.

خمير را ۱۰ دقيقه ورز دهيد و بعد در ظرف مناسبى كمى روغن ريخته و يك دور خمير را در اين روغن بچرخانيد و روى ظرف را پلاستيك كشيده و در جاى گرم بگذاريد تا حجم خمير ۲ يا ۳ برابر شود. (۱ تا ۲ ساعت)

حالا خمير را كمى از اطراف ظرف جدا كرده و به وسط جمع كنيد و ۳۰ دقيقه ديگر استراحت دهيد و حتما روى ظرف را بپوشانيد.

خمير آماده شده را كمى ورز دهيد: كمتر از ۱ دقيقه و از خمير گلوله‌اى جدا كرده و با وردنه كمى خمير را باز كنيد و مواد ميانى را گذاشته و خمير را شكل دهيد و مواد رومال را زده و در فر با دماى ۲۰۰ درجه بپزيد تا زمانى كه تغيير رنگ بدهد.

بهتر است در سينى از كاغذ مخصوص استفاده كنيد و آن را چرب كنيد.

من خمير را به شكل رز ، لوله‌اى و پاكتى فرم دادم. براى مواد ميانى هم من از ۲۰۰ گرم گوشت چرخ كرده و سرخ شده و ۲ عدد فلفل دلمه‌اى قرمز تفت داده شده و ۲ عدد سوسيس و ۲ قاشق پنير پيتزا و كمى پودر سير و نمك و فلفل استفاده كردم.

نكته: براي پخت نان ۲۰ دقيقه قبل از گذاشتن نان در فر بايد فر را روشن كنيد و ۱ كاسه آب گرم هم كف بگذاريد تا نان شما خوب پخته و خشك نشود.

سينى نان را ابتدا در طبقه پايين فر بگذاريد و بعد از ۱۵ دقيقه كه كاملا پف كرد به طبقه بالاى فر منتقل كنيد. اين كار باعث مى‌شود هم نان خوب پخته شود و هم رنگ دلخواهتان را داشته باشيد بدون اين كه بسوزد. (تجربه خانجونى  )

 درضمن با اين خمير مي توانيد نان زيتون هم درست كنيد: به اين ترتيب كه به اندازه يك پرتقال بزرگ از خمير جدا كنيد و در ظرف چرب شده خمير را گرد مثل نان پيتزا شكل دهيد و روى نان، كمى روغن زيتون و سبزيجات خشك يا تازه و مقدارى هم زيتون تازه و خرد شده بريزيد و همراه پيراشكى‌ها بپزيد چون دماى فر براى هر دو ۲۰۰ درجه است.